Bisiklet turlarimin finansmani icin sanatsal olan fotograflarimin telif haklarini satisa cikarmaya karar verdim. Ilgilenen olursa sayfanin ozel mesaj butonundan veya baymineral@gmail.com adresinden satin almak istedikleri fotograflarin linkleri ve fiyat teklifleriyle birlikte bana ulasabilirler. - Baki Berk Kayalar

19 Mart 2013 Salı

B4 V2 Türkiye Turu 18. Anlatımı: 13-17.07.2012

58. Gün:

İstasyonda uyuduğum için trenli bir uyku oluyor tabiki. Fakat tren sesleri beni rahatsız etmeyip daha iyi uyumamı ve dinlenmemi sağlıyor. Yenifakıllı' dan çıkarken ön vitesim geçmemeye başlıyor. Bisiklet turlarımda karşılaştığım en ilginç sorunlardan birisi bu. Ön vites aksamına giren, yaklaşık 1 cm çapındaki bir çakıl tanesi sebebiyle vites arızası yaşıyormuşum meğer ki. Üstelik sorunun çakıl tanesi sebebiyle yaşandığını hemen fark edememem. Diyordum neden bu vites geçmiyor, neden ama ya...... Sorunu Bektaşlı Köyü' nde çözüp yola sorunsuzca devam ediyorum.

Boğazlıyan kentini İç Anadolu' nun en soğuk yerlerinden birisi olarak bildiğim için ucundan da olsa ziyaret ediyorum. Benzinlik molasından sonra monotonize yolda devam. Kentin çıkışındaki dik kısa rampa azıcık batıyor, ama olsun. Sonra rüzgârın sponsorluğu başlıyor. Tatlı iniş-çıkışlar hakim. Direkt Kayseri' ye gidiyorum. Elmalı Köyü molasından sonra 26.7 klm boyunca hiç durmadan gidiyorum. Kızılırmak' ı geçtikten sonra Beydeğirmeni Köyü yakınlarında bu turdaki 4000. kilometremi büyük bir coşkuyla kutluyorum. İlerleyen kilometrelerde 4000. kilometremi kutlama şerefine olsa gerek bir kamyon geçerken muavini üzerime bir şişe su döküyor. :) Tanker sürücüsü olan Kayserili bisikletçi Ayhan Öztürkler ile sözleşmiştim. Benimle bu yol üzerinde karşılaşacaktı. Karşılaşmayı tam düşündüğüm yerde önümde tankeriyle durarak benimle karşılaşıyor ve tanışıyoruz.

Pastırmacılar Parkı' nda tekrar buluşuyoruz. Kayserili diğer bisikletçi abimiz Gürdal İndap' da bisikletiyle geliyor ve burada yemek yiyor ve Gürdal Abi ile şehir merkezine giriyorum. Uzun zamandır büyük bir şehre bisikletle girmediğim için sudan çıkmış balığa dönüyorum. Hatalı parklar, trafik yoğunluğu, kurallara uymayan sürücüler bana 3.5 attırıyor. Tren istasyonunu da ziyaret edip Gürdal Abi' nin sponsorluğu ile bir otele yerleşiyorum.

112.63 klm > 4037.05 klm.
17.3 km/h ortalama, 37.9 km/h en yüksek hız.

Yenifakıllı' da sabah.








Bektaşlı molası.


Bektaşlı-Boğazlıyan yolu.


Bu motorcu benle seyir halinde sohbet ediyor.


Boğazlıyan.




Boğazlıyan-Kayseri yolu.




Özler Köyü benzinlik molası.



Hayatımda bir ile daha ilk kez geliyorum ve bisikletle geliyorum.






4000. kilometre hatırası.


Merhaba Ayhan Abiciğim. Seninle tanıştığıma memnun oldum.


Ayhan Öztürkler, tankerinin kabininde son model yol bisikleti taşıyıp, tankerle gittiği yerlerde boş zamanlarını bisikletle gezerek geçiren, Türkiye standartlarına göre sıradışı bir sürücü.




Gürdal İndap ve Ayhan Öztürkler.



Gayseriiiiii...




Zaferissimo.


Gürdal Abi ile şehir merkezine ilerliyoruz. Kayserili sürücülerin bisikletçilere iyi davranmadıklarını duyduğum için ürkek bir kuş gibi gidiyorum.


Kayseri' de bir yer.


Kayseri Tren İstasyonu.














---

59. Gün:

Uzun zamandır sert zeminlerde uyuduğum için, otelin yumuşak yataklarında rahat edemedim. Kahvaltıdan sonra Kayserili bisikletçilerle buluşacağım Özkayalar Bisiklet' e gittim. Bugün Kayserili bisikletçilerle Bünyan yöresine kampa gideceğim. Tur içinde tur. Keyifli yollar, hoş sohbetler. Demli çaylar. Yol çalışması sebebiyle daralan yolda beni güvenle sollayan bir kamyon, yolu ortadan ikiye ayıran esnek dubalardan birini biçti. Bünyan yolunun kalanında biraz zift vardı. Bünyan Belediyesi' nin çay bahçesinde uzun mola verdik ve bir şeyler yedik ve kamp yapılacak Pınarbaşı mevkisine gittik. Çok soğuk ve temiz suyun olduğu harika bir havuz. Burada arkadaşlarımızdan bazıları yüzdü. Kimimiz de bir güzel tıkındı ve yakınlarda dere kenarında bir yere çadırlar kuruldu.

52.51 klm > 4089.46 klm toplam.
14.9 km/h ortalama, 35.6 km/h en yüksek hız.

Kayseri' de otelde sabah. Bisikletim lobide kaldı.


Kahvaltı.


Kayseri tramvayı ile hatıra.


Kayseri' de bisiklet yolu bile varmış.


Yeni dostlarla buluşma.



Kayseri-Bünyan yolu.









Bünyan, bisikletle ve başka bir taşıtla gittiğim en doğu nokta ünvanına sahip oluyor.













Bünyan-Pınarbaşı yolu.


Pınarbaşı mevkisi.



                                     






---

60. Gün:

Rahat bir uyku. Sabah hazır paketten analı kızlı çorbası yaparak kahvaltımı ediyorum. Traş olmaya karar verdim. Yüzümün yarısında traş makinemin şarjı bitti. Ne yapacağımmmmm diye düşünürken kalan kısmı makas ve ayna yardımıyla survivor modunda hallediyorum. Grubun büyük kısmında ayrılarak yola 5 kişi çıktık. Bünyan' da Ayhan Abi ile buluştuk ve ben kendisiyle vedalaştım. Ayhan Öztürkler ve Gürdal İndap başta olmak üzere değerli eşlikleri ve sıcakkanlılıkları için Kayserili arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Bünyan' dan sontra Ağırnas' a uğradık. Sonra Gesi' ye gittik. Gesi' de "Gesi Bağları" türküsüne, Barış Manço' ya adanmış neredeyse hiç bir şey yoktu. Gesi' ye iniş de sertti, Gesi' den çıkış da sertti. Gesi' de diğer abilerimizle vedalaşıp yeniden solo kaldım. Malatya yoluna ilerlerken dik çıkış-inişlerle uğraştım. Anayola çıktıktan sonra uğradığım benzincide bir kaç beyaz yakalı beni İtalyan sandı. Tomarza yolu dar ve zevkli.

Sakaltutan Köyü sonrasında uğradığım bir benzincide aptal bir araba sürücüsü "neden bisikletle yoldasın" diye sordu. Cevabım: "Siz neden yola çıktıysanız ben de o yüzden yola çıktım" dedim. Arabacı: "Bisiklet zengin işidir (çok boş vaktimizin olduğunu kastederek)" dedi. Cevabım: " Ben de arabacılar için öyle düşünüyorum" dedim ve ekledim: "Arabayı 1 sene buraya bıraksanız 2000 lira masrafı olur." Cevabı: "Araba olmazsa çoluk, çocuk nasıl geçinir" şeklinde alakasız muhabbetlere gitmeye başladı. "Ben 2000 lirayla 1.5 sene gezerim, param olmadığı için bununla seyahat ediyorum" dedim. Muhabbete hakem olan benzinci, adama "10000' de bir, böyleleri çıkıyor, kabul et, normal" dedi. Benzincinin bu cevabı, arabacıyı daha uyuz etmeye yetti. 

Tomarza' ya yaklaşırken düz yolda rüzgârı arkama alıp 42.7 km/h yapmam harikaydı. 

Sıra Tomarza macerama geldi.

Tomarza' ya girdikten sonra benzincide dinlendim. Sonra polise gittim. TC kimlik numaramı ve telefon numaramı verdim. Kapalı pazar yerini önerdiler ama ben camileri denemeye karar verdim. 1. camiyi beğenmedim. 2. cami pek güzeldi. Tarihi hoş bir cami. Tatlı alıp bir güzel yedim. İmam piyasada yoktu, müezzin vardı. Müezzin, namazdan sonra imama soracaktı. Müezzin, namazdan sonra çıkageldi ve imamın kararının olumsuz olduğunu söyledi. Bahaneleri "mezarlığın ve gürültünün" olmasıydı. Güzel camilerinin imamları genelde burunları havada oluyor. İmamla aynı ananın evlatları gibi görünen caminin bahçıvanı ve abdest alan amca da benzer şeyleri söyleyince kan beynime çıktı. Yahu hem dindar geçinirsiniz, hem de insanları barındırmazsınız. Sizin o ibadetlerinizin kabul olacağını hiç zannetmiyorum. Pis yobazlar. 

Allah kimseyi yersiz yurtsuz bırakmasın.

Caminin bahçesinde o sinirle "Allah o imamı yolculuklarında yersiz yurtsuz bırakmasın, Develi yolunda başıma bir şey gelirse sorumlusu o imamdır, açılacak davalarda başına üşüşeceğim" diye bayağı yüksek sesle söyledim. "Yobazlık" sözünü de sokaklarda yüksek sesle tekrarladım. Tabi o kadar sinirliyken Develi yolunda gerçekten sorun yaşama olasılığım fazla olduğu için sinirlerime hakim olup Develi' ye o saatte gitmiyorum.

Çarşının göbeğindeki parktaki kahvenin çaycısına sinirle "merkez camisinin yobaz imamı kalmama izin vermedi, burada kalabilirmiyim?" dedim. Cevabı: "sözlerine dikkat et, yoksa seni üzerler" oldu ve "sakin ol, hallederiz" deyip bana çay verdi ve beni sakinleştirdi. Polisle telefonda görüşüp onay aldı. Şehrin ortasındaki bu yerde bir çardağa çadır kurdum ve geceyi öyle geçirdim. 

80.05 klm > 4169 klm toplam.
17.1 km/h ortalama, 48.4 km/h en yüksek hız.

Pınarbaşı' nda sabah.    







Büyük grupla vedalaşma.


Pınarbaşı-Bünyan yolu.



Bünyan.



Teşekkürler Ayhan Abiciğim. Eksik olma.


Bünyan-Ağırnas arası.




Ağırnas.



Gesi.



Gesi Bağları türküsüyle ilgili, Gesi' de gördüğüm tek iz.





Gesi ile Kayseri-Malatya karayolu arası.










41 plakalı kamyoncuyla sohbet.







Kayseri-Malatya karayolunda uğradığım benzinci.



Hiç gitmediğim hakiki Pınarbaşı kenti tabelalarda göründü.


Tomarza yolu.


Bu fotoğraftan sonra neşem yerini tatlı ama gürültülü bir sinir harbine bırakacaktı.



Bu caminin imamı havalı çıktı.


Geceyi geçirdiğim park.




---

61. Gün:

Orta rahat uyku. Çöpçüler, şarapçılar v.s. hakkımda gece boyu konuştular. Yok turistmişim v.s.. Zorlanmadan Develi' ye vardım ve bu kenti Tomarza' dan daha çok beğendim. Başlarda tabiki turist muamelesi gördüm ama halkı Tomarza' dan daha iyi gibi geldi. Uygun fiyata yemeklik ispirto bulmak için çok uğraştım. Kırmızı et aldım ve Soysallı Köyü yakınlarında bir ağaç altında yol kenarında et festivali yaptım. Öğle güneşi altında tükettiğim 800 gram et, 1 ekmek büyüklüğünde pide, yarım litre su ve 3-4 kiloluk kavunun etkisi, ilerleyen kilometrelerde bana ağırlık olarak çöktü tabi. Bu yüzden Develi-Yeşilhisar yolunda ters rüzgârın ve düz yolların da etkisiyle bayağı zorlandım. Yeşilhisar girişindeki benzincide okul gezisinde olan bir grup öğrenci, öğretmenleriyle birlikte etrafımı sarıp, beni soru yağmuruna tuttular. Yeşilhisar' da uğradığım cami altı marketi bana hediye olarak 2.5 litrelik gazoz verdi sağ olsun. Marketin çocukları çok tatlıydı. Güzelöz Köyü' ne yaklaşırken yolda bolca kayısı topladım. Yeşilhisar-Güzelöz yolu, dik olan bir-iki kısmı hariç hafif rampalı ve çok güzel. Güzelöz Köyü' nün halkı da güzel çıktı ve beni sağ olsunlar iyi karşıladılar. İmam beni ilk başta kabul etmeyecekmiş gibi elektrik verse de beni iyi karşıladı. Amcalardan birisi bana evinden bir tepsi yemek getirdi v.s.. Kendime kayısı hoşafı yaptım. Güzeldi ya.

99.15 klm > 4268.66 klm toplam.
15.9 km/h ortalama, 41.8 km/h en yüksek hız.

Tomarza' da sabah. 




Tomarza-Develi yolu.




Develi girişi.


Develi.








Soysallı yakınlarında yol kenarında et pişirirken yan taraftaki slajlık mısır tarlasının sahipleri muhabbete geliyorlar.



Bu bölgede çöp kutusu olmadığından organik olmayan çöplerimi yakarak imha etmek zorunda kalıyorum.





Soysallı çıkışındaki kaynak suyu.



Soysallı-Yeşilhisar arası.







Yeşilhisar anayoluna çıktıktan sonra uğradığım 1. benzinlik sahasına yığılmış yeni mahsül buğdaylar.


Yeşilhisar' da uğradığım benzinlikte şanslı öğrenciler bir tur bisikletçisiyle tanışma fırsatı yakalıyorlar. Aralarından en az biri ileride bisikletle uzun yola çıkmayı isteyecektir.





Yeşilhisar, cami altı marketi molası.



Canım kardeşlerim. Bana arkamdan "güle güle, iyi yolculuklar" diye seslenmenizi unutamıyorum.


Yeşilhisar-Güzelöz arası.









Güzelöz' de ilk başta bir çeşmenin yanında kalmayı düşündüm, ama fazla pisti. Su bile doldurmadım sanırım.



---

62. Gün:

Rahat olmayan bir uyku uyumuşum. Akşam yaptığım kayısı hoşafı ve kahve karışımı ile analı kızlı çorbası ve geceden kalan köy ekmeği ile kahvaltı ediyorum. Bir kız çocuğu bana bisküvi ve lokum ikram etti. Yolun ilk kısmı rampa olsa da sonraki bir kaç kilometresi sıkıcı bir düzlükten ibaretti. Gomeda Vadisi' ne iniş güzeldi. Kayalıklarda bir sürü depo vardı. Taşkınpaşa Köyü' nde yemek molası verdim. Mustafapaşa Beldesi güzeldi.  Ürgüp' te büyük mola verdim. Semaver aldım. Kargo gönderdim. Avanos yolunda jipli bir bayan sürücü bana selam verdi. Zelve' ye uğradım. Orada soğuk şekerli suda şekerpare yapmaya çalıştım ve gözlemeci bayanın dikkatini çektim. Kapadokya' yı bu gelişimde gezmiyorum. İleride ruh eşimle birlikte gelmek ve "Gizem'li" ortamında karış karış gezmek istiyorum. Peri bacalı jandarma karakolu güzeldi. Avanos merkezi güzeldi ve asma Kızılırmak Köprüsü hoştu. İki kez geçtim. Bahçelievler Mahallesi' ndeki cami bahçesinde kaldım. Burada yapışkan ve geveze bir kardeşimiz benim başıma musallat oldu. 

61.85 klm > 4330.51 klm toplam.
12.8 km/h ortalama, 46.1 km/h en yüksek hız.

Güzelöz' de sabah.




Bu fotoğrafa yorum yazmak istemiyorum.



Güzelöz rampası.






Sıkıcılikiditesi yüksek olan düz yol kesimi.




Gomeda Vadisi.




Cemil Köyü-Mustafapaşa Beldesi yolunda yol çalışmaları var.







Mustafapaşa.


Ürgüp' te dinlendiğim pasaj.


Ürgüp-Avanos yolu.







Bu jandarma karakolu harika. Gene de Allah düşürmesin.




Avanos.









----------------------------------------------------- Bu blog sayfasında yer alan fotoğrafların telif hakları aksi belirtilmedikçe Baki Berk Kayalar' a aittir. Maddi amaç güden çalışmalarda izin almadan kullanılması telif hakları yasasına göre suçtur. Maddi amaç gütmeyen kullanımlarda ise kaynak belirtilerek yayınlanması önemle rica olunur. Aksi takdirde bu blog sayfasında yer alan fotoğrafların izinsiz kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Öneri ve destekleriniz için baymineral@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu blog sayfasındaki tüm yazılı ve görsel materyallerin (sponsor ve kardeş site bağlantı logo ve yazıları ile gazete küpürleri hariç) telif hakları Bâki Berk Kayalar' a aittir. Kullanmak istediğiniz görsel ve yazılı materyal için baymineral@gmail.com adresinden Bâki Berk Kayalar' a ulaşabilirsiniz.

Saygılarımla.